Nyhetsbrev

Få artiklar, råd och tips om:

Du kan läsa mer om vår policy och vår hantering av persondata här.

Bättre SEO

Grundläggande tips för
bättre SEO
(sökmotoroptimering)

av Frida Nyvall

Vi har samlat några enkla och grundläggande tips för alla som vill se över och förbättra sin sökmotoroptimering, SEO.

Läs mer om vad SEO är i vår ordlista för webbutveckling och webbdesign.

Det finns många sätt att manipulera hur väl en webbsida indexeras och rankas av sökmotorer. Vissa sätt kan verka bra ur ett kortsiktigt perspektiv, men komma att straffa sig längre fram.

Nedanstående råd är åtgärder som verkar för att påverka webbsidans SEO positivt på längre sikt.


Substans är viktigt

Text

Se till att det finns texter på sidan som innehåller webbsidans viktigaste budskap. Om du vill att användare ska hitta dig genom att söka på ditt verksamhetsområde och geografiska plats, se till att du nämner detta i text någonstans på din webbsida.

Om du vill profilera dig inom ett specifikt ämnesområde, se till att publicera texter som handlar om detta ämne. Ju bättre kvalitet det är på textmaterialet, desto högre kommer sidan att rankas.

Sökmotorer utvecklas mot att kunna avgöra om texter är faktaspäckade eller består av ”fluff”, och kommer sannolikt att bli ännu bättre på det i framtiden. Därför är det viktigt att texterna håller ett visst mått av kvalitet.

Rubrik

Tänk även på att texternas rubrik är extra viktig. Ibland är tyvärr inte den fyndigaste rubriken den mest sökvänliga.

Bild

Tänk även på att texter som ingår i bilder inte indexeras av sökmotorer. Se mer om detta i nästa stycke.


Hantera bilder på rätt sätt

Ingen text i bilden

Sökmotorer kan inte läsa och indexera text som är målad på en bild. Försök att undvika att bara ha text tillgänglig inkorporerad i bilder. Om det är en bild med text i, använd HTML elementet <figcaption> för att beskriva bildens innehåll.

Nedan: <figcaption>Bokstäver som bildar ordet SEO.</figcaption>

Bokstäver som bildar ordet SEO

Bokstäver som bildar ordet SEO.

Ett annat sätt att berätta för sökmotorn vad bilden innehåller är via beskrivningen i den sk. alt taggen.

Alt taggar

När du lägger in bilder, se till att dessa får en bra beskrivning av vad de föreställer. Beskrivningen används av t.ex. screenreaders som används av synskadade för att tillgodogöra sig innehållet på webbsidor. Sökmotorer rankar sidor med bildbeskrivningar bättre.

Beskrivningen läggs i bildens alt tagg:
<img src=”/min-fina-bild.jpg” alt=”En blombukett i vas” width=”100%” height=”auto”/>

Relevanta länkar

Om du länkar ut till andra webbplatser, se till att dessa är relevanta inom ämnesområdet.

Sökmotorer ser positivt på länkar, men negativt på oväsentliga länkar eftersom de vill förhindra möjligheten att öka sin ranking genom att fylla webbsidor med meningslöst innehåll.

Laddningstid

Mät hur snabbt webbsidan laddas. Google bland andra, straffar webbsidor med dålig performance (hur snabbt sidan laddas) med lägre ranking i sökresultaten. Läs mer om laddningstid (performance) i vår ordlista.

Exempel på gratis test är Pingdom eller WebPageTest.

Bilder brukar vara bland de tyngsta filerna på en webbsida. Se våra tips på vad du kan göra för att optimera webbsidans bilder i artikeln ”Guide till att publicera bilder på webben”.

Tips

!

Det går också att göra mer allomfattande test för både laddningstid och SEO via Google Developer Console, GDC. Öppna GDC (via F12 på Windows, eller genom att högerklicka på webbsidan och välja ”Inspektera”) och gå till fliken ”Audits”.


Mobilanpassning

Se till att sidan är responsiv och fungerar även på mindre skärmar. Google tar med detta i sina beräkningar, och ger bättre ranking till webbsidor som fungerar smidigt på alla skärmstorlekar.

Läs mer om responsiva webbsidor i vår ordlista.

SEO plugins

Det är mycket att tänka och hålla reda på, och det sker relativt ofta förändringar när sökmotorerna uppdaterar sina algoritmer och sin teknik. Om du använder ett CMS (Content Management System) för att editera din webbsida, är ett tips för att inte missa något viktigt att ta hjälp av SEO plugins som exempelvis Yoast för WordPress.

Med hjälp av pluginet får administratören tips om vad som kan förbättras och vad som ev. saknas för att göra webbsidorna så bra som möjligt ur ett SEO perspektiv.

Tags

Fler inlägg

img

Webbdesign trender 2024

img

Värt att veta om Baseline

img

Webbdesign trender 2023