Nyhetsbrev

Få artiklar, råd och tips om:

Du kan läsa mer om vår policy och vår hantering av persondata här.

Prototyper

Kom igång med prototyper

av Frida Nyvall

Del 3 i vår serie om att förverkliga sin digitala idé genom att bygga webbtjänster och appar. Läs första och andra delen i serien.

Artikeln handlar om att ta fram prototyper – hur det går till, varför det kan vara en bra idé och vad prototyper används till.

Vad är en prototyp?

En prototyp är en avskalad och simpel version av slutprodukten, för att påvisa att idén är sund och fungerar.

Varför bygga en prototyp?

Snabbt och billigt

När det är viktigt att komma framåt snabbt kanske den bästa lösningen är att ta fram en MVP (Minimum Viable Product) eller ett POC (Proof of Concept) för att kunna testa dina idéer med mindre risk.

Prototyper ska kunna visa att grundtanken och grundläggande funktionalitet håller måttet, men behöver inte vara färdiga för produktion eller lansering. Det innebär att de ekonomiska och tidsmässiga insatserna minskar.

Om du har en idé kan en prototyp vara ett avgörande steg mot målet. Med hjälp av en prototyp går det snabbt att testa om olika idéer flyger, analysera testerna och justera efterhand.

Exempel på vanliga tester för digitala applikationer är sk. A/B tester (två olika versioner jämförs med varandra för att avgöra vilken version som är mest effektiv), eller användartester med olika målgrupper. Genom att testa och iterera skapas en bra grund att bygga vidare på.

Imponera investerare

Ibland kan det vara svårt att övertyga andra om en fiktiv applikations förträfflighet. När man pratar med investerare kanske det ibland behövs något konkret att visa upp för att komma vidare till nästa steg.

Då kan det vara bra att konkret kunna visa att appen och idéns koncept håller i verkligheten.

Det kan uppfattas som tryggare att investera i en prototyp som faktiskt existerar, än i enbart löften. Samtidigt visar du att du har förmågan att få saker att hända.

Hur går det till?

För att kunna bygga en prototyp är det bra om det finns en tydlig specifikation som beskriver funktionaliteten och syftet med applikationen. Med utgångspunkt i denna kommer man fram till vilken grundläggande funktionalitet som man vill ta med i den avskalade prototypen.

Försöka komma ihåg att en prototyp är just en prototyp och inte en färdig produkt. Fokus ligger på att kunna visa och testa att den grundläggande idén fungerar.

Kontakta oss om du behöver hjälp med att ta fram en prototyp. Vi kan hjälpa dig hela vägen från specifikation till lansering av din färdiga produkt.

Tags

Fler inlägg

EAA get ready for the new law

Förbered dig på European Accessibility Act, EAA

Web design trends 2024

Webbdesign trender 2024

Baseline logo on old computer

Värt att veta om Baseline