Nyhetsbrev

Få artiklar, råd och tips om:

Du kan läsa mer om vår policy och vår hantering av persondata här

Vad kostar en hemsida? Del I

Hur mycket kostar en webbsida?

av Frida Nyvall

Det och inget annat är frågan många av våra kunder ställer sig när det är dags att sätta upp eller uppdatera företagets, föreningens eller organisationens hemsida.

I den första delen av vår bloggserie om hur mycket en hemsida kostar, svarar vi på frågan varför webbsidor kan kosta olika mycket.

För den som ska köpa sin första webbsida kan det vara en nog så svår fråga. Kanske erinrar man sig historier om en tonårig släkting som byggde hemsidor åt folk på fritiden någon gång under början på 2000- talet. Då kan det ju inte vara så svårt. Hur mycket kan det kosta? Inte mer än några tusenlappar… Eller?

Skillnaden mellan en hemsida och en hemsida

Det är samma skillnad på en billig hemsida och en dyr, som skillnaden mellan en billig kostym från Ullared och en dyr kostym från Armani. Som i de flesta andra fall gäller principen att ”man får det man betalar för”. Problemet för den oinsatte är att veta vad det i just mitt fall är värt att betala för. Något som varje köpare dock brukar ha bra koll på är den egna verksamheten och dess behov, samt syftet med den nya hemsidan. Och det är det som utgör specifikationen för din nya webbsida.

En koja eller ett slott?

Skillnaden i kostnad, omfattning och levnadskomfort mellan att bygga och bo i en koja jämfört med ett slott är något de flesta kan förstå innebörden av. Däremot är det inte ovanligt att ovana beställare underskattar vad som krävs för att förverkliga den webbsida eller app de vill bygga. Man föreställer sig ett slott, och hoppas att det ska kunna byggas med samma budget och på samma tid som en koja.

Castle and a hut

Slottet Neuschwanstein eller en hydda?

Tid är pengar

För att bygga ett hus eller sy en kostym krävs material – men webbsidor består ju bara av pixlar och pixlar är ju gratis? För att få pixlarna att ritas ut och bete sig på önskat sätt krävs förutom duglig hårdvara och mjukvara (datorer, servrar och program) även kunskap inom design och webbutveckling, samt tid för programmering av den kod och de filer som webbsiten består av. Eftersom tid är pengar ökar kostnaden för webbsidan med antalet timmar som krävs för att bygga den.

En större och mer komplicerad webbsida eller webbapplikation tar fler timmar att slutföra, och blir därför dyrare.

I nästa del av bloggserien om hur mycket en webbsida kostar, kommer vi att gå in närmare på vad det är du betalar för när du köper en hemsida.

Om du vill veta mer

Boka en konsultation med oss, eller kontakta oss gärna för en mer exakt prisuppskattning eller en offert.

Det går även bra att använda formuläret ”Kontakta oss för en snabb offert” för en mera interaktiv upplevelse.

Tags

Fler inlägg

img

Webbdesign trender 2024

img

Värt att veta om Baseline

img

Webbdesign trender 2023