Nyhetsbrev

Få artiklar, råd och tips om:

Du kan läsa mer om vår policy och vår hantering av persondata här.

Shopify vs. Squarespace vs. Wix

Shopify vs. Squarespace vs. Wix

av Frida Nyvall

Den här bloggposten jämför tre populära tjänster för att sätta upp e-handelslösningar. Om du är intresserad av att komma igång snabbt med din webbshop, se bloggposten ”Starta en webbshop”.

Fler råd och tips på att välja rätt e-handelsplattform finns i artikeln “Kom igång med e-handel: grundläggande tips för att starta en webbshop”.

Priser i den här bloggposten är från leverantörernas hemsidor 2020-04-08. Kontrollera därför gärna priserna själv för att räkna ut din exakta kostnad. Priser är angivna i USD eller EUR i artikeln, men företagens priser anpassas annars baserat på köparens land eller region.

Alla jämförda tjänster erbjuder lösningar för e-mail, hantering av domännamn och hosting.

Priserna för att domännamn skiljer sig något och det kan även löna sig att hålla utkik efter speciella erbjudanden. Trots det kommer domänkostnaden att vara väldigt liten jämför med kostnaden för själva butiken.

E-mail för nya domäner hanteras av alla tre plattformarna generellt via vidarebefordring till ett mailkonto knutet till en tredje part, t.ex. Google G Suite varpå en mindre kostnad kan tillkomma även där.


Shopify

Teman

Över 70 teman, varav 8 är gratis. Premiumteman kostar mellan 140 till 180 USD. Eftersom Shopify inrikar sig enbart på e-handel är alla teman anpassade för webb shoppar.

Tillägg

Shopify App Store har över 3200 appar med tillägg för olika extra features som t.ex. mötesbokning. Priserna för tilläggen varierar både i belopp och betalningsform: t.ex. gratis, engångsköp eller prenumeration.

Betalningslösningar

Shopify Payments är Shopifys egen betalningslöning som stödjer de flesta betalningssätten. Shopify Payments finns tillgängligt i vissa länder. Om man inte kan eller vill använda Shopify Payments finns det integrationer med väldigt många andra betalningsleverantörer. Dock tillkommer i så fall extra transaktionskostnader på upp till 2% per transaktion beroende på prenumeration.

Leverans och frakt

Egen lösning för leveranser och frakt, med integrationer mot UPS och DHL.

Marknadsföring

Integration med sociala medier som Facebook och Instagram, men även med e-handelsplattformar som Amazon och ebay. För kampanjer finns integration med olika Googletjänster och Facebook Ads.

Shopify har utvecklat en egen app i form av en virtuell assistent, för att hjälpa till att automatisera kampanjer och ge tips om actions.

Support

Support är tillgänglig via live chat (möjligtvis endast på engelska), eller email (flera språk). Det är också möjligt att tweeta kundtjänst (endast på engelska). För vissa regioner (i huvudsak engelsktalande) finns även kundtjänst via telefon.

Fördelar med Shopify

Shopify Buy Button är en speciell tjänst som går ut på att lägga till ecommerce funktionalitet till en existerande webbsida eller blogg. T.ex. om man redan har en webbsida i WordPress, Squarespace eller Wix och vill lägga till e-handelslösning via Shopify. Integration sker med hjälp av ett JavaScript plugin. För att lägga till en Shopify Buy Button måste man därför ha vissa kunskaper inom webbutveckling. Prenumerationskostnad för Shopify Buy Button är 9 USD/mån.

Abandoned cart feature är inkluderad även i den allra billigaste 9 USD/mån prenumerationen, vilket jämfört med andra leverantörer är billigt. Funktionen går ut på att kunder som lämnat produkter i shoppingvagnen utan att fullfölja köpet kan få påminnelsemeddelanden om detta. För att få tillgång till samma funktionalitet i Squarespace måste man ha en betydligt dyrare månadsprenumeration.

Shopify är utformat runt e-handel och med det stora pluginutbudet och de detaljerade försäljningsrapporterna är det en lösning för den som på allvar vill komma igång med sin webbshop och är villig att spendera lite tid på att optimera och driva webbutiken.

Nackdelar med Shopify

Det kan vara svårt att förutspå vilka tillägg man behöver i framtiden när webbshoppen växer. Om man behöver fler tillägg innebär det att månadskostnaden ökar.

Om man inte använder Shopify Payments får man betala en extra transaktionsavgift på upp till 2%. Shopify Payments finns tillgängligt i vissa länder men inte alla. (Se lista på vilka länder och regioner som finns med här.) Även om man har möjlighet att använda Shopify Payments är det inte bland de billigare betalningslösningarna.

Kostnad

P.g.a. COVID-19 har Shopify just nu utökat sin gratis prova-på period från 14 till 90 dagar.

Priset för en egen webbshop är från 29 USD/mån. Kostnad för den inbyggda betalningslösningen beror på vilken prenumeration man har. Desto dyrare månadskostnad desto billigaste kostnader för att hantera betalningar. Eftersom kostnaderna för betalningar kan variera mellan olika länder är vårt råd att noga kontrollera vad som gäller i just ditt fall.

Specialversionen att lägga in e-handelsfunktionalitet genom en köpknapp i en redan befintlig webbsida kostar 9 USD/mån och är därmed det absolut billigaste alternativet även om det inte är lika enkelt att komma igång med.

Läs mer om priser och prenumerationer på Shopify.


Squarespace

Teman

Det finns ca 8 teman speciellt anpassade för e-commerce. Dessa kan till viss del ändras (färgval och typsnitt). Squarespace teman är gratis, men det finns även möjlighet att köpa specialgjorda teman. Dessa återfinns dock inte direkt på Squarespace plattform.

Tillägg

Det går att lägga till extra tjänster som t.ex. mötesbokning till olika prenumerationspriser (14 till 45 USD/mån). Förutom bokning finns även stöd för bl.a. digitala nedladdningar, återkommande betalningar, frakt, rabattkoder, presentkort och produktrecensioner.

Betalningslösningar

Betalning via Stripe, PayPal eller Square. Notera att kostnaderna för betalningar kan variera mellan olika länder.

Leverans och frakt

Det finns både inbyggda funktioner och tillägg för integration med olika fraktbolag.

Marknadsföring

Det finns integrationer med sociala medier så att produkter kan delas till Facebook, Twitter, Pinterest eller taggas i Instagram poster. Det finns också en tjänst för att hantera e-post kampanjer, där en del funktioner är gratis. Det finns en separat prislista för e-post kampanjer med priser från 7 USD upp till 68 USD i månaden.

Support

Support via e-post dygnet runt, och live chat vardagar på kontorstid. Förutom engelska finns dessa supportalternativ även på tyska, spanska, franska, italienska och portugisiska.

Fördelar med Squarespace

För de dyrare prenumerationerna är transaktionskostnaden slopad.

Nackdelar med Squarespace

Squarespace har inte en lika stor marknad för teman, plugins eller extra tillägg som ex. Shopify. Därför finns det förmodligen färre valmöjligheter när det kommer till e-handelsfokuserade extra tjänster.

Squarespace erbjuder inte lika många integrationer med olika betalningslösningar som Shopify. Det kan vara viktigt om du t.ex. behöver erbjuda dina kunder en specifik lokal betalningslösning (som t.ex. Klarna i de nordiska länderna).

Kostnad

I skrivande stund (2020-04-08) är priset per månad 18 till 40 USD/mån om man betalar avgiften årligen för paket som inkluderar ecommerce features. Betalar man månatligen kostar det 26 till 46 USD/mån.

Kostnad för vald betalningslösning (som Stripe eller PayPal) tillkommer. Se t.ex. Stripes priser här.

Eftersom kostnaderna för betalningar kan variera mellan olika länder är vårt råd att noga kontrollera vad som gäller i just ditt fall.

För den billigaste prenumerationen som inkluderar e-handel är transaktionskostnaden 3%. På de dyrare prenumerationerna är det ingen transaktionskostnad, t.ex. på paketet ”Basic Commerce”.


Wix

Teman

Det finns över 80 specifika teman för online stores. Alla templates inkluderas i en prenumeration som innefattar e-handel.

Tillägg

Wix App Market finns hundratals appar till olika priser och betalningsmodeller.

Betalningslösningar

Flera olika betalningslösningar erbjuds beroende på var i världen man befinner sig. Det finns även en egen betalningslösning, Wix Payments, tillgänglig i vissa länder. Priset för de olika betalningslösningarna varierar mellan olika regioner och länder. Se en lista på alla betalningsleverantörer här.

Leverans och frakt

Det finns både viss inbyggd funktionalitet för att hantera leveranser och frakt, samt integrationer med tredjepartsleverantörer via appar.

Marknadsföring

Integration med tjänster från tredje part som Google Analytics, Facebook Pixel, MailChimp, Google Ads och Google Tag Manager är inkluderat i premiumprenumerationerna.

Support

Telefonsupport där kundtjänst ringer tillbaka finns tillgängligt kontorstid på vardagar på flera språk (franska, italienska, portugisiska, ryska, spanska). På engelska är denna supporttjänst tillgänglig dygnet runt. Det finns också möjlighet att maila in frågor.

Fördelar med Wix

Inga transaktionsavgifter utöver kostnad för betalningslösningen.

Nackdelar med Wix

Är jämfört med Shopify inte lika specialiserade på just e-handel, vilket speglar vilken typ av tillägg och funktionalitet som finns tillgänglig.

Kostnad

Prenumerationskostnaden är mellan 17 till 35 EUR/månaden för paket som innehåller e-handelsfunktioner.

Kostnaden för betallösningar beror på vilken man valt, men värt att notera är att det inte tillkommer någon transaktionsavgift ovanpå dessa (som i vissa fall med Shopify och Squarespace).


Tips och råd

Behöver du mer råd och tips på hur du kommer igång, se våra andra bloggposter om e-handel. ”Starta en webbshop” är en kort artikel med tydlig handelsplan. ”Kom igång med e-handel: grundläggande tips för att starta en webbshop” ger handfasta förslag på vad det är hjälpsamt att tänka på för att hitta den plattform, betalningslösning och prenumeration som passar ens behov bäst.

Det också går alltid bra att kontakta oss om du vill ha hjälp med din e-handelslösning.

Tags

Fler inlägg

img

Webbdesign trender 2024

img

Värt att veta om Baseline

img

Webbdesign trender 2023