Nyhetsbrev

Få artiklar, råd och tips om:

Du kan läsa mer om vår policy och vår hantering av persondata här

Gutenberg är snart här

Vad är
Gutenberg
&
hur påverkas
min WordPress webbsida?

av Frida Nyvall

För webbsidor som använder WordPress, kan releasen av Gutenberg i nästa stora uppdatering av WordPress få stora konsekvenser. Den här artikeln är riktad till ägare och administratörer av WordPress sidor. Förutom att kortfattat beskriva vad Gutenberg är, ger vi även tips och råd om vad man kan göra för att vara förberedd inför lansering.

Gutenberg är snart här

WordPress har gjort om sin textredigerare, vilket har lett till vilda diskussioner och en hel del motsättningar bland utvecklare.

Eftersom WordPress utgör ca en tredjedel av alla webbsidor får ändringar de gör konsekvenser för väldigt många användare. Många ägare och administratörer av WordPress sidor som kommer att påverkas av den här relativt omfattande ändringen, är dessutom ännu inte medvetna om att den kommer.

Majoriteten av WordPress användare är mindre eller medelstora företag och organisationer som saknar egen utvecklingsavdelning. Att introducera ändringar i WordPress som riskerar att få deras webbsidor att sluta fungera är inget att ta lätt på.

Den här artikeln syftar till att ge en bättre förståelse för vad Gutenberg är, och råd och tips om vad man kan göra för att få en så smidig och problemfri övergång som möjligt när Gutenberg blir del av WordPress permanent i version 5.0.

Vad är Gutenberg?

Gutenberg är en ny, modern version av WordPress traditionella textredigerare. Ambitionen är att skapa en textredigerare som gör det lättare att skapa olika sorters layouter. Exempel på nya funktioner är möjligheten att skapa kolumner, lägga in embed kod från sociala medier och mediagallerier. Även om Gutenberg kan göra mycket, går det fortfarande inte att jämföra med möjligheterna som ges i avancerade teman eller plugins som Divi, Beaver Builder eller Elementor.

Eftersom Gutenberg är byggt på ett helt annat sätt än övriga WordPress, finns det risk för att andra delar av webbsajten (plugins, layout om man använder den vanliga editorn) går sönder om inte kompabilitetsproblemen ses över.

Gutenberg kommer att inkluderas i alla WordPress uppdateringar och nya installeringar från och med version 5.0. Innan dess, går det att testa Gutenberg som ett WordPress plugin.

I skrivande stund (November 2018), har detta plugin en rating av 2.5/5 stjärnor varav en majoritet (57%) av rösterna är av typen 1 stjärna. Se senaste ratingen på sidan WordPress Gutenberg Plugin.

Det går också att testa att använda editor på Gutenbergs testsida.

Hur påverkas min WordPress hemsida?

Potentiella problem är komplikationer med teman och plugins som används, samt eventuella individuella anpassningar eller ändringar som gjorts på webbsidan. Teman och plugins som har att göra med WordPress redigerare på något sätt måste förmodligen uppdateras för att bli kompatibla med Gutenberg. I de fall dessa teman eller plugins inte kommer att uppdateras så att de fungerar med Gutenberg, måste de ersättas av andra fungerande lösningar.

På grund av den starka negativa feedback som projektet framkallat bland användare, kommer det att gå att aktivera respektive avaktivera Gutenberg, och använda den äldre versionen av editorn.

När är Gutenberg här?

I skrivande stund är det planerade releasedatumet för WordPress 5.0 (som inkluderar Gutenberg) planerat till den 27 november 2018. Releasedatum har dock kontinuerligt flyttats framåt, så det kan mycket väl flyttas framåt igen.


Vad bör jag göra?

  • Se till så att alla plugins på webbsidan kommer att bli kompatibla med Guteberg eller kan bytas ut mot plugins som är det.
  • Se till så att Gutenberg inte kommer att påverka det tema som används. Om du använder ett kommersiellt tema, kontakta utvecklaren av temat för information om uppdateringar. Om du är osäker, testa att installera Gutenberg som plugin på en testversion av din webbsida och se om något går sönder.
  • Om du använder WordPress vanliga textredigerare: börja utbilda administratörer i att använda Gutenberg. Det går att testa att redigera på Gutenbergs testsida.
  • Om du vill undvika att använda Gutenberg på webbsidan, använd plugin Classic Editor och konfigurera det till att använda den gamla versionen av editorn.
  • Om du inte har tid eller möjlighet att säkerställa att uppdatering till WordPress 5.0 inte kommer att medföra problem, avsätt resurser för att låta någon annan kontrollera att det inte händer.

Vad bör jag inte göra

Strunta i att uppdatera WordPress

Att strunta i att uppdatera WordPress är inte någon bra idé. Förutom säkerhetsrisken, blir det också väldigt svårt att hantera ändringar och uppdateringar av de plugins och/eller teman som används på sidan.

Göra ingenting

Att inte göra någonting är att ta en onödig risk. Det finns fortfarande tid att försäkra sig om att webbsidan och verksamheten kan fortsätta att fungera smidigt utan problem eller avbrott.


För den som vill läsa mer om varför WordPress har beslutat att utveckla Gutenberg, och varför diskussionerna har blivit så heta, läs gärna vår sammanfattning av situationen i artikeln ”Uppståndelsen runt Gutenberg”.

Tags

Fler inlägg

img

Webbdesign trender 2024

img

Värt att veta om Baseline

img

Webbdesign trender 2023