Nyhetsbrev

Få artiklar, råd och tips om:

Du kan läsa mer om vår policy och vår hantering av persondata här.

Vanliga problem med webbsidor

Vanliga problem med webbsidor
– och hur man fixar dem

av David Söderström

Det finns några vanliga problem som ägare till hemsidor kan stöta på. Vi tänker inte ta upp problem med prestanda, laddningstider eller innehåll utan typiska saker som drabbat många webbsidor de senaste åren eller som är problem just nu.

Om information en nedan inte är tillräcklig, säg bara till oss om du behöver hjälp att fixa något av dessa problem på din webbplats.

1. Google Maps fungerar inte

Slutade kartan på din kontaktsida plötsligt att fungera? Kanske att du istället för en karta ser något sånt här:

 

Inte jättesnyggt, men ingen fara, det är lätt att fixa.

Detta händer p.g.a. en ändring i Googles prissättning från 2018. Kortfattat så behöver varje karta på en webbsida tillhöra ett ”projekt”. Varje projekt behöver en API-nyckel med tillhörande betalningsmedel (kreditkort).

Hur fixar man det?

Det finns många webbsidor som erbjuder en guide på hur man fixar en API-nyckel, men det säkraste är att kolla Googles egna guide för att få en uppdaterad version.

Ang. priset, så kommer det sannolikt inte kosta dig något. Du kan ha tiotusentals visningar på kartan gratis varje månad och om sidan har mer trafik än så, så finns det nog plats i budgeten för en liten kostnad för kartan.

 

2. PHP 7 saknas och WordPress kan inte uppdateras

PHP 7 har funnits i flera år, men många webbhotell har generellt varit lite långsamma att erbjuda uppgraderingar. Många ägare till hemsidor vet inte heller om denna typ av uppdateringar eller vad de innebär.

PHP är ett skriptspråk som används för webbutveckling. Det är flitigt använt då det är öppen källkod och relativt snabbt att använda för små till medelstora projekt. Det är också ibland det enda realistiska alternativet på en del webbhotell. Sist men inte minst är det språket som används för världens mest använda CMS, WordPress.

Om du kör en gammal version av PHP, så får du förutom ledsna webbutvecklare sämre prestanda och säkerhet på din webbsida. Bara att uppgradera från PHP 5 till PHP 7 kan kraftigt öka hastigheten på sidladdning.

Om du använder WordPress och kör en riktigt gammal version av PHP (som t.ex. PHP 5.3.) kan du inte ens uppdatera WordPress fullt ut längre då miminikravet är PHP 5.6. (7.2. rekommenderas). Om du inte kan uppdatera WordPress löper sidan mycket större risk att bli hackad.

Även om de flesta sidor har uppdaterat till PHP 7 vid det här laget, så kör runt 25% av alla sidor med WordPress fortfarande PHP 5.

Hur fixar man det?

Om du har tillgång till cPanel (mycket vanlig kontrollpanel) på ditt webbhotell så kan du söka efter ”PHP” och hitta ”Select PHP Version”.

Klicka på den och välj där den PHP-version du vill ha.

Om du har någon annan typ av kontrollpanel, försök fortfarande leta efter ”PHP version”. Om du inte kan hitta det, kontakta ditt webbhotell som bör kunna hjälpa dig.

OBS: Innan du ändrar något, kolla problem 3 nedan!

 

3. PHP 7 förstörde min sida

Det är jättebra att uppgradera till PHP 7 och du borde göra det om det inte redan är gjort.

Med det sagt, så vet vi att flera ägare till hemsidor inte vet om det och bara får uppdateringen gjord där deras webbhotell uppdaterar detta automatiskt åt dem. Vi har stött på flera företag som har kontakt oss och sagt att deras sida plötsligt gått sönder och där vi sett att anledningen var webbhotellets uppgradering till PHP 7, eller snarare att sidan inte var helt redo för det.

Problemet

PHP 7 gör att viss kod som tidigare fungerade bra nu är ogiltig. Det kan orsaka allt från små felmeddelanden till att hela eller delar av sidan inte kan ladda.

Även om webbhotellet antagligen kontaktade sidans ägare i förväg, så är det ofta svårt för sidans ägare att förstå vad det innebär och agera på informationen. Sen när uppdateringen sker, så kan sidan plötsligt vara trasig.

Hur löser man det?

Denna punkt är kanske lite svår att lösa själv helt och hållet. Om du har en vanlig WordPress-sida kan du kanske i alla fall lokalisera problemet närmare. Testa att inaktivera alla tillägg och kolla om det löser problemet. Om det gör det, så är det ett av tilläggen som är problemet. Du kan då testa att koppla på dem ett i taget för att se vilket som ställer till problem och förhoppningsvis kunna hitta ett annat plugin att ersätta det med.

Om det inte är ett tillägg som är problemet, kan du om möjligt testa ett annat tema.

Om du har mycket skräddarsydd kod på din sida eller en specialbyggd webbapplikation behöver du kontakta utvecklarna och be dem göra uppdateringar i koden.

Den goda nyheten är att denna typ av uppdateringar vanligtvis är snabba och lätta.

 

4. Email skickas inte från mina formulär

Det kan låta lite konstigt att saker bara slutar att fungera, men från vår erfaranhet så är det inte ovanligt att mail slutar att skickas ut från formulär på webbsidor. Eftersom sådana formulär kan vara väldigt viktiga för företaget så är det bra att hålla ett öga på dem.

Den vanligaste anledningen till problem är när ett specifikt kontot används för utskicken och kontot har ändrats. T.ex. så använder många företag Office 365 och ett konto där för att skicka email från WordPress. Office 365 har en password expiration policy med 90 dagar som standard. Det innebär att efter 90 dagar måste lösenordet ändras.

Hur fixar man det?

Om kontot används till email från WordPress, så måste lösenordet även uppdateras på WordPress. Alernativt, så kan man på Office 365 välja att lösenordet behöver uppdateras mer sällan eller aldrig.

En annan anledning till problem med e-post är när man använder den inbyggda PHP-funktionen mail(). Det är standard i WordPress. En del webbhotell stänger av denna funktion, ofta för att förhindra spamutskick från deras servrar. De ”bör” självklart varna dig ang. detta, men det är inte något helt ovanligt problem. För att vara på säkra sidan är det vanligen bäst att använda ett specifikt konto för utskicken.

 

5. Länkar till andra sidor fungerar inte

Denna är kort och lätt. När du vill länka till en extern webbsida, kom ihåg att använda ”https://” (eller ”http://”) i länken för att göra den komplett – annars kan det tolkas som en relativ länk till en sida på din webbplats.

Tll exempel, säg att vi vill länka till vår Twitter. Full URL är https://twitter.com/RedOnionDev.

Om vi bara skriver in twitter.com/RedOnionDev eller www.twitter.com/RedOnionDev i länken, leder det till att sidan inte hittas (404 fel). Inte riktigt som tänkt.

Hur fixar man det?

Med en fullständig URL så fungerar det som tänkt.

Med det sagt, flera innehållsredigerare hanterar detta åt dig, men var uppmärksam på när de inte gör det!

 

6. Den flygande footern

Sista punkten på listan är inte direkt någon bugg, men en vanlig sak på många webbplatser. Den ”flygande footern” som inte stannar kvar längst ned på sidan.

Det är kanske inte kritiskt funktionalitet, men det är en uppenbar detalj som gör att din sida gör ett klart bättre intryck när footern ligger där den ska.

Hur fixar man det?

Kolla in vår tidigare bloggpost där vi pratar om detta i detalj.

 

 

Tags

Fler inlägg

img

Webbdesign trender 2024

img

Värt att veta om Baseline

img

Webbdesign trender 2023