Nyhetsbrev

Få artiklar, råd och tips om:

Du kan läsa mer om vår policy och vår hantering av persondata här.

Webbdesign trender 2021

Trender i webbdesign 2021

av Frida Nyvall

Vad kommer att trenda inom webbdesign 2021? Vi förutspår trender inom webbdesign under året som kommer.

Dark mode

Dark mode började trenda redan under föregående år, och fortsätter att vara populärt. Kika på vad vi skrev om dark mode i vår förutsägelse om webbdesign trender 2020.

Liksom föregående år beror trenden dels på en ökad medvetenhet om tillgänglighetsaspekter, och dels på att webbtekniker har utvecklats för att underlätta utvecklingen av dark mode.

Light and dark mode on the White House website

Exempel med dark mode från Vita Husets webbsida.

Glassmorphism

Att skapa illusionen av frostat, halvgenomskinligt glas eller plast är en ny trend som kallas ”glassmorphism”.

Med hjälp av bl.a. tekniker som blend modes och filter, som fått allt bättre browsersupport går det att skapa fler effekter med överlappande element. Läs mer om vilka effekter som går att åstadkomma i vår artikel ”Uppdatera enklare med CSS Blend Modes”.

Example of glassmorphism

Exempel på glassmorphism av RH Agency.

Glassmorphism är en evolution av föregående års trend ”neumorphism”, som du kan läsa mer om i vår tidigare bloggpost ”Trender i webbdesign 2020”.

Stilen används även i den senaste versionen av macOS Big Sur, vilket vi tror ytterligare kommer att öka dess populäritet.

Glassmorphism examples from Big Sur Apple macOS

Exempel på glassmorphism i Big Sur, macOS

Testa att skapa dina egna glassmorphade element på glassmorphism.com.

3D och animationer

Behovet av att med hjälp av digitala kanaler krympa avstånd och föra människor närmare varandra trots pandemirestriktioner ställer nya krav på vad webbsidor kan åstadkomma.

3D och animationer används i större utsträckning. Från extremt utbyggda digitala upplevelser i 3D med målet att helt ersätta och återskapa upplevelser IRL, till enkom dekorativa och stämningshöjande element.

Tomorrowland – Around The World 2020, digital musikfestival i form av en interaktiv webbsite i 3D från Dogstudio.
 

Abstract blob.

Exempel på en abstrakt blob i 3D

Blobben blir 3D

Den färgglada och ofta gradientfyllda blobben från föregående år blir nu 3D.

Läs mer om blobben i vår tidigare bloggpost ”Trender i webbdesign 2019”, eller testa att skapa din egen 3D blobb på blobmixer.

Inga fler blå karaktärer

En trend tidigare år har varit illustrationer av människor med blå eller lila hudfärg. Om det berott på en önskan om att på ett enkelt sätt försöka vara PK eller om det mest har varit en rent visuell trend låter vi vara osagt.

Ytterligare en anledning till dessa illustrationers popularitet har varit att bildbanker som humaans och undraw.co erbjudit dem gratis.

Detta har lett till överanvändning av den här typen av illustrationer. Eftersom illustrationerna och stilen är så vanligt förekommande är rådet att inte använda dem eftersom de gör det svårt att skilja ett varumärke eller en webbsida från en annan.

Istället för illustrationer av människor i färg, är vår trendspaning svartvita illustrationer som dessutom enkelt går att justera för dark mode. Mailchimp är ett företag som anammat trenden.

Mailchimp black and white illustrations

Exempel på svartvita illustrationer hos Mailchimp.

Tags

Fler inlägg

img

Förbered dig på European Accessibility Act, EAA

img

Webbdesign trender 2024

img

Värt att veta om Baseline