Nyhetsbrev

Få artiklar, råd och tips om:

Du kan läsa mer om vår policy och vår hantering av persondata här

Att bygga en applikation

Att bygga en
app eller webbapplikation

av Frida Nyvall

Har du en idé om en spännande webbtjänst eller app*, men inte riktigt är säker på om den går att förverkliga?

I den här artikeln tar vi upp frågor som hur lång tid det tar och hur mycket det kostar att bygga en applikation eller webbapp.

*vi inkluderar även specialgjorda webbtjänster och webbsidor som ex. facebook, amazon och airbnb i begreppet ”app” eller ”applikation”

Oavsett om du har kommit på nästa spelfluga, vill modernisera ditt företags orderhantering eller helt enkelt vill rädda planeten leder idén ofta till frågan: är det möjligt?

Vad är möjligt?

Svaret är att det mesta är möjligt, men kräver olika mycket resurser. Ofta innebär det att desto mer komplicerad appen är tekniskt sett, desto längre tid tar det att utveckla den.

Notera att det är skillnad mellan komplicerad funktionalitet och appens innehåll. Ett komplext innehåll – t.ex. en guide till att bygga en rymdraket – behöver inte innebära att det är särskilt komplicerat att producera en app av samma guide.

Hur lång tid tar det?

Hur lång tid tar det att utveckla en app?

Hur lång tid det tar att bygga en applikation beror dels på hur mycket resurser som finns att tillgå i form av tid eller finansiering, samt på hur komplicerad applikationen är.

Om det finns tillräckligt med ekonomiska resurser i projektet går det att skynda på utvecklingen genom att boka upp mer tid hos programmerare och designers.

Hur mycket kostar det?

Vad kostar en app?

Tid är som bekant pengar, och kostnaden för att utveckla en app eller webbtjänst beror på hur mycket och komplicerad funktionalitet som produkten ska innehålla. Desto fler och svårare saker du vill kunna göra, desto längre tid tar det att ta fram appen, vilket återspeglas i priset.

Kostnaden för att utveckla appen hänger också ihop med tidsplanen för projektet. Om applikationen måste bli färdig inom en väldigt kort och begränsad tidsram, leder det till att priset blir högre jämfört med om projektet har en mer generös deadline.

Att sätta en kortare deadline påverkar inte mängden arbete som ska utföras – det innebär att samma arbete ska utföras på en kortare tid.­

Tips

!

För mer kött på benen angående pris gällande webbprojekt rekommenderar vi vår bloggserie ”Hur mycket kostar en webbsida?”. Kontakta oss gärna om du undrar ungefär hur mycket det skulle kosta att utveckla din app.

Blir resultatet bra?

Kan jag lita på att det blir ett bra resultat?

Förebygg besvikelse genom att i förväg skaffa en uppfattning om vad du kan förvänta dig av webbbyrån eller utvecklaren du funderar på att anlita. Kontrollera kvaliteten genom att kolla upp tidigare applikationer som de har byggt eller be om referenser från tidigare projekt. Kontakta gärna byrån och be dem berätta mer om tidigare projekt som har likheter med appen du vill bygga.

Appen / tjänsten är branschspecifik

Kan någon utanför vår bransch verkligen bygga ett verktyg för detta?

Det är du som bestämmer vad din app ska göra. Vår uppgift är att bygga ihop data, system, användarinterface och design så att de tillsammans bildar en fantastisk applikation.

Oavsett om data representerar finansiell eller ekonomisk information, miljöutsläpp, socialt engagemang, personlighetstyp eller effekten av ett läkemedel är det alltid information som ska lagras, behandlas, sparas, skrivas ut, visualiseras, göras tillgänglig och förståelig. Och det är vi riktigt bra på.

Vi har t.ex. byggt applikationer för att beräkna miljöpåverkan, ta fram personlighetsprofiler och ett businessinriktat socialt intranät, genom att förstå vad kunden vill bygga – inte genom att själva vara experter inom dessa vitt skilda områden. (Även om vi har kunnat dra nytta av att ha ingenjörsexamen och examen i ekonomi, vilket vi använde till att förbättra de underliggande algoritmerna och systemen i många av de appar vi byggt.)

Om du vet vad du vill bygga och kan förmedla det, är chanserna goda att din app kan bli precis så fantastisk som du föreställer dig.

Kontakta oss för att diskutera din idé!

Tips

!

Läs bloggposten ”Gör din idé till verklighet” för mer tips på vad som kan vara bra att tänka på när du vill bygga en applikation.

Tags

Fler inlägg

img

Webbdesign trender 2024

img

Värt att veta om Baseline

img

Webbdesign trender 2023