Nyhetsbrev

Få artiklar, råd och tips om:

Du kan läsa mer om vår policy och vår hantering av persondata här

Specialdesignat eller färdiga verktyg?

Specialdesignat eller färdiga verktyg? – del 1

av David Söderström

Relaterat vår bloggserie hur mycket kostar en hemsida? så i nästan varje nytt projekt ställer oss vi och kunden frågan: ”Borde vi använda en färdig lösning eller utveckla vår egen grej?”

Svaret är alltid att det beror på. Det beror på vilken funkaionalitet som ska lösas och även på tid och budget. I en del fall så är det definitivt fördelaktigt att använda färdiga verktyg, då specialbyggda lösningar med än något annat skulle kosta tid och pengar medan i andra fall så kan man medd bara lite extra tidsinvestering bygga något precis så som kunden vill, vilket kan vara nyckeln till framgång och att leverera extra värde.

Vi älskar att bygga specialutvecklade lösningar och applikationer och vi har absolut flera sådana delar i alla projekt vi gör. För specifika delar kan det dock vara klokt att inte uppfinna hjulet på nytt.

Vi älskar att bygga specialutvecklade lösningar och applikationer och vi har absolut flera sådana delar i alla projekt vi gör.

Exempel

Till exempel så behöver vi i våra projekt ofta visa diagram och statistik. Även om det självklart fortfarande krävs utveckling för dessa delar (de faktiska sifforna kommer inte magiskt fram av sig själva), så är diagram ett bra exempel på där färdiga verktyg är ett klokt val. The finns flera välgjorda verktyga (både gratis och premium) med bra bakåtkompatibilitet. För att nämna några vi använt t.ex. Highcharts och Chart.js i projekt såsom detta verktyg för Eterne eller Challengeras sociala plattform. I dessa fall är biblioteken genrellt välgjorda och anpassningsbara nog så att de tillåter oss att anpassa dem för den specifika sidan.

Challengeras plattform kräver många specialutvecklade lösningar.

Alltid CMS?

För många vanliga webbsidor kanske man frågar sig ”Vilket CMS skulle vara bäst för detta?”. För en del projekt som är mindre typiska så kanske detta inte ens är relevant. Eternes verktyg som nämndes ovan är mer av en webbapp och skulle inte tjäna något på att ha ett specifikt CMS bakom. Verktyget är en webbversion av ett Excel-baserat verktyg och tillåter samma simulationer som Excelverktyget och dessutom kan simulationerna sparas som projekt samt exporteras till PDF och ja… även tillbaka till Excel! För att typisk företagshemsida dock, så är CMS absolut rätt val och nödvändigt som t.ex. i vårt projekt för ByggConstruct som är byggt på WordPress med ett specialdesignat tema.

Slutsats

Så, innebär att det mer eller mindre ingen utvekling krävs om man använda färdiga verktyg? Svaret och fler exempel kommer i del 2 av detta inlägg. (Ledtråd: Illa dolda ledtrådar till detta finns redan i del 1 ovan).

Tags

Fler inlägg

img

Webbdesign trender 2022

img

Webbdesign trender 2021

img

Arbeta effektivt i CMS